De Groene Belevenis activiteitenkalender sept/okt

  • 14 sept Spelen in de Struintuin
  • 16 sept KLimaat Doe Dag
  • 17 sept World Cleanup Day
  • 21 sept Peuters in het Groen – Lekker smullen!
  • 28 sept Spelen in de Struintuin
  • 8 okt Workshop Wormencompost maken
  • 10 okt Workshop Wormencompost maken

Meer info: https://www.degroenebelevenis.nl/

Wanneer: september/oktober

Waar: Hamersveldseweg 107, 3833 GM, Leusden

Openingstijden: ma t/m do tussen 9 – 17 uur

Bezoek het Voedselbos en de Vlindertuin

De Vlindertuin, Pluktuin en het Voedselbos zijn vanaf zaterdag 21 mei weer open voor bezoekers. Fenneke van der Vegte, wethouder duurzaamheid in Leusden, was bij het openingsfeest aanwezig.

De ingang van de tuin ligt aan het Vlinderpad, op de hoek Groene Zoom / Heiligenbergerweg in Leusden.

Helaas is de bloemenoogst mislukt in de pluktuin dit jaar. Daardoor is de bloemenplukbon niet meer te koop voor dit seizoen.

Wie interesse heeft in een rondleiding in het Voedselbos, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje of excursie, kan ook op een ander moment in het voedselbos terecht. Je kunt hiervoor contact opnemen met voedselbosleusden@gmail.com

Wanneer: Vanaf zaterdag 21 mei t/m 30 september

Waar: De Vlindertuin, Pluktuin en het Voedselbos

Openingstijden: op zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 uur tot 16:00 uur.

Expositie Sesamstraat in Oude Ambachtenmuseum Terschuur

De leukste straat van Nederland vind je van juni t/m december in Terschuur. Daar komt Sesamstraat namelijk weer tot leven! Tommie, Bert en Ernie, Koekiemonster, Iniemienie en natuurlijk ieders grote vriend Pino. Deze en nog vele andere bekende bewoners uit Sesamstraat zijn er uiteraard bij, jij toch ook?

Wanneer: juni t/m december

Waar: Oude Ambachten Speelgoedmuseum Terschuur (Rijksweg 87)

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur.  Zondag van 11:00 – 17:00 uur

‘T Veluws Zandsculpturen Festijn Garderen

Tijdens de editie 2022 van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd, het thema is “Onze Vaderlandsche Geschiedenis”.

Naast de levensechte beelden (gemaakt door de ’s werelds beste beeldhouwers) is het ook nog eens erg leerzaam. Doe mee met de puzzel en test je algemene kennis: wie was Willem van Oranje, waar staat VOC voor, wat heeft Christiaan Huygens uitgevonden en wat deed Erasmus eigenlijk? Kom van alles te weten over de Beemster, de Grachtengordel, Gebroeders de Witt en Piet Hein.

Kortom; te veel om op te noemen. Een leerzaam dagje voor jong en oud. Maak uw dag compleet met een bezoek aan de naastgelegen Beeldentuin en lunchroom De Rozentuin, waar mensen met een beperking u bedienen.

Meer info: https://zandsculpturen.nl/

Wanneer: T/m 30 december 2022

Waar: Oude Barnevelderweg 5, 3886 PT, Garderen

Openingstijden: Ma t/m za 9:00 – 17:30 uur

Gezinswandeling (met kleine opdrachtjes) over Klein Stoutenburg

Op klein Stoutenburg valt voor jong en oud van alles te beleven! Ga samen met je gezin en onze gidsen op stap en leer van alles over de natuur. Krijg antwoord op je vragen, zoals “welke bijzondere bomen en planten zie je in het bos en welke dieren wonen hier?” Bij de verschillende kinderactiviteiten zullen de gidsen aan de ouders het een en ander vertellen dat met die activiteit te maken heeft. Bij de bodemdiertjes vertellen ze over het verteringsproces en het nut van dood hout. Bij boomactiviteiten over lengte- en breedtegroei en het beheer. Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust! De opdrachtjes zijn geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Maar uiteraard zijn de allerkleinsten ook welkom! Verzamelen is vanaf 13.15 uur bij Informatiecentrum Koetshuis, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg (Leusden). De wandeling is niet rolstoel(en wandelwagen)toegankelijk en honden zijn niet toegestaan.

Wanneer: 2 oktober

Waar: Koetshuis Stoutenburg. Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg

Openingstijden: 13:15 – 15:30 uur

Natuurwandeling ‘Herfst in bos Birkhoven’

Wandel je mee door dit mooie natuurgebied? Op veler verzoek wandelen we met onze gidsen door dit prachtige bos. Hoe is het met Birkhoven gesteld in het najaar zeker na een zomer met nauwelijks neerslag? Zondag 6 november a.s. is er een natuurwandeling door ons bos Birkhoven onder leiding van de gidsen van het Utrechts Landschap. Zij vertellen meer over de geschiedenis en het ontstaan van het bos en zijn omgeving. In Birkhoven is de bosvijver een bekend attractiepunt voor de vaste bezoeker, in de crisisjaren 1930-1935 aangelegd als werkverschaffingsplan, net als de uitzichtheuvel en het bosbad. Het bos Birkhoven bestaat voor een belangrijk deel uit grove den, lariks en spar maar heeft ook een diversiteit aan loofbomen. Tijdens de wandeling bezoeken wij natuurlijk ook het Pinetum. Kortom, een belevingstocht door bos Birkhoven. We verzamelen vanaf 13.15 uur op de parkeerplaats Birkhoven aan de Barchman Wuijtierslaan (BW laan) bij infobord Utrecht Landschap en vertrekken om 13.30 uur. Wees van harte welkom. Honden zijn bij deze activiteit niet toegestaan en de wandeling is niet rolstoeltoegankelijk!

Wanneer: 6 november

Waar: Barchman Wuytierslaan 232, 3819 AC, Amersfoort

Openingstijden: 13:15 – 15:30 uur