Voedselbos

Het ontluikende Voedselbos Leusden is sinds de zomer van 2020 voor het eerst door iedereen te bezichtigen. De paden die door het voedselbos en pluktuin lopen vormen samen een bijzonder patroon dat vooral van bovenaf goed te zien is.

Sinds de zomer van 2020 is er achter de Vlindertuin een voedselbos aangeplant. Begonnen is met de aanplant van meer dan zeshonderd bomen en struiken en vijftig verschillende soorten. In december 2020 zijn de laatste van de ruim 1.800 struiken en bomen geplant. Inmiddels heeft dit voedselbos een diversiteit aan bomen en struiken zoals Appel, peer, kruisbes, appelbes, aalbes, honingbes, peerlijsterbes, nasipeer, eucalyptus, walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, druif, framboos, uiensoepboom, pawpaw, kiespijnboom, rozemarijn, pruim, abrikoos, kiwi, vijg, mispel, vlier, wijnbes, zwarte bes, herfstolijfwilg, goji bes, kaki, sumak, zwarte bes, jostabes, linde, krent, kornoelje, kweepeer, pimpernoot, moerbei, pijnboom en nog veel meer.

Er zijn ook diverse paden  aangelegd met een bruggetje, een infobord, ruime picknickbanken en een mooi Valleihek.

Het voedselbos is nu nog vooral een voedselbos voor dieren. Er woont een reeën-gezin, hazen hebben zich tegoed gedaan aan de appelbessen en een buizerd neemt af en toe een haasje te grazen. De bomen en struiken zijn omgeven door een zee van bloemen. Het voedselbos sluit daardoor goed aan bij de bloemenakker die ernaast ligt.

Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

Om het hele proces van afgelopen periode te zien is er een videocompilatie die zichtbaar via deze link.