Duiventoren Leusden

Duiventoren Leusden is een Utrechts Rijksmonument en staat in een weiland tegenover Huize Heiligenberg en dateert uit ongeveer 1827-1837.

De Duiventoren maakt deel uit van “Buitenplaats De Heiligenberg”.

Een bepleisterde bakstenen til op 8 hoekige grondslag met een 8 kantig met leien gedekt spits toelopend dak, vermoedelijk tussen 1827 en 1837 gebouwd.

De voorzijde (westgevel) is naar het water gericht en vertoont een boogvormige deur met aan de bovenzijde van het gevelvlak een geschilderde klok.

Aan weerszijden van de deur een gedrukte spitboogvormige vensteropening, dat door een houten plankier/beschot met ruitvormige opening is dichtgezet.

Aan de achterzijde (oostgevel) is op de verdieping een rondboogluik aangebracht. Ter weerszijden van dit laatstgenoemde luik en aan weerszijden van de deur zijn aan de bovenzijde 9 in rijen van 3 geplaatste halfronde vliegopeningen aangebracht, iedere rij voorzien van een aanvliegplank.

Aan de zuidzijde zit een gedenksteen met de volgende tekst: BOUWJAAR CIRCA 1840 RESTAURATIE 1989 STICHTING DE BOOM HISTORISCHE KRING LEUSDEN. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Contact

Locatie

Tegenover Heiligenbergerweg 5
3833AC Leusden