Grebbelinie Leusden

De Grebbelinie ligt in het oosten van de provincie Utrecht op de overgang van de Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Het is een waterlinie die werd aangelegd in de 18e eeuw, bedoeld als verdediging tegen vijandelijke invallen vanuit het oosten.

O p 6 juli 2021 is de gerestaureerde tankkering aan de Engweg op landgoed De Horst in Stoutenburg is na restauratie herplaatst. De blokken zijn gevonden in een oude schuur in Achterveld en kwamen tevoorschijn toen deze werd gesloopt. De tankkering bestaat uit zes betonnen blokken met spoorstaven die mei 1940 op de Hessenweg en de Engweg stonden als onderdeel van de Grebbelinie. De blokken zijn succesvol gerestaureerd. Lees alle informatie op de website van Historische Kring Leusden.

De Grebbelinie ligt in het oosten van de provincie Utrecht op de overgang van de Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Het is een waterlinie die werd aangelegd in de 18e eeuw, bedoeld als verdediging tegen vijandelijke invallen vanuit het oosten. De linie loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort, naar Spakenburg. In het landschap zijn nog veel elementen hiervan terug te vinden, zoals de keerkaden.

Eén van deze keerkaden, de Asschatterkeerkade, ligt aan de Hagenouwselaan en werd in 1745 aangelegd. Een wandeling over deze kade heeft heel wat te bieden. Op diverse plaatsen is het tracé van de loopgraaf te volgen. Men treft onderweg veel kazematten aan, waaronder de zevenklapper, een grote kazemat met zeven schietgaten. Naast de bijzondere tankversperring staat er op de kade tevens een monumentje dat herinnert aan de moord op vier mannen die tijdens de laatste dagen van de oorlog werden doodgeschoten. De Asschatterkeerkade is met zijn 2500 meter één van de langste keerkaden van de Grebbelinie.

Ontdek de Asschatterkeerkade met de Grebbelinie-App! Ga terug in de tijd. Kijk en luister naar historische verhalen en volg de belevenissen van het regiment op de Asschatterkeerkade. Ook kun je in groepsverband de kade met een gids bezoeken.

De Grebbelinie ontleent haar bekendheid echter aan de periode 1939 – 1940. Onder de naam Valleistelling vormde zij de hoofdverdediging van het Nederlandse defensieplan. De tientallen kazematten vormen nog een zichtbare herinnering aan de rol die deze linie speelde in de Tweede Wereldoorlog.

De Duitse kanonkazemat, gelegen aan de Langesteeg, is gebruikt als infopunt in de Grebbelinie. In deze museumbunker vind je informatie over de Pantherstellung én de Nederlandse periode van de linie bij Leusden.

Ontvang op diverse locaties langs de Grebbelinie, de Asschatterkeerkade en bij de museumbunker bijzondere informatie in tekst en beeld via bordjes met daarop een QR-code (dit is alleen mogelijk, wanneer je een QR-code reader gedownload hebt op je mobiele telefoon). Tevens is er een QR code wandeling die ook hier te bekijken en uit te printen is.

Op de fiets, met de kano of al wandelend kun je de Grebbelinie opnieuw beleven. Het is een cultureel erfgoed van grote historische, strategische en ecologische waarde.

Meer info

Locatie

Langesteeg 1, Leusden