Landgoed Den Treek-Henschoten

Op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse vallei ligt Landgoed Den Treek-Henschoten Dit uitgestrekte gebied met bossen, natuur, landbouw en heide beslaat bijna 2200 hectaren.

Landgoed Den Treek-Henschoten N.V. is een van de grootste particuliere landgoederen van Nederland. De aandeelhouders van Den Treek-Henschoten zijn nazaten van de stichter van het landgoed, Jonkheer W.H. de Beaufort. In 1807 kocht hij de buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen. Momenteel is dit in Landgoed in particulier bezit en niet toegankelijk voor bezoekers.

Wat vind je zoal op dit prachtige landgoed?

Het Hazenwater is een moeras-, heide- en stuifzandgebied op landgoed Den Treek-Henschoten ten zuidenwesten van Leusden in de provincie Utrecht. Het glooiende nat en droog heideterrein ten westen van de Paradijsweg is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Het beleid is erop gericht om een heidecorridor tot stand brengen tussen het Hazewater via de Ringheuvels en Treekermeer via Kelderbos en Treekerpunt met de Leusderheide.

Oerbos gevonden
Onderzoekers hebben een unieke kans om te zien hoe het klimaat duizenden jaren geleden in Nederland veranderde, dankzij de vondst van 12.900 jaar oude dennen op een landgoed Den Treek-Henschoten Leusden. Dit oerbos vindt je Oude Utrechtseweg / Leusdensepad, Leusden. Meer informatie lees je op de website: https://www.historieleusden.nl/oerbos.html

Wandelen en fietsen
Landgoed Den Treek-Henschoten is opengesteld voor alle liefhebbers van de natuur. Op de informatiepanelen bij de diverse parkeerplaatsen vind je uitgestippelde wandelroutes, die zeker de moeite waard zijn.

Voor een mooie fietstocht kun je ook op Den Treek-Henschoten terecht. Er zijn verharde fietspaden aangelegd door het gehele gebied.

Mountainbiken, Treeker MTB-routes
Er is een Treeker MTB Trail aangelegd met twee routes. De noordelijke (blauwe) route over Den Treek is ruim 22 kilometer. De zuidelijke (rode) route over Henschoten is ruim 15 kilometer. Beide routes hebben volop uitdagingen. Ook aan bebording is uitgebreid aandacht besteed. Vooral de kruisingen met andere wegen en ruiterpaden zijn zorgvuldig ingericht. Klik hier voor meer informatie.

Treeker ruiterpaden
Op het Landgoed is zo’n 62 kilometer aan goed onderhouden ruiterpaden aanwezig. De knooppunten op deze ruiterpaden zijn voorzien van nummers die terug te vinden zijn op de topografische ruiterroutekaart. Deze kaart is te downloaden via de website. Hier vind je ook alle overige informatie.

Contact

In het Treekerinfopunt is een bezoekerscentrum voor het gebied ingericht

Openingstijden

van zonsopkomst tot zonsondergang

Locatie

Treekerweg 11
3832 RS Leusden