Sint Jozefkerk – Achterveld

Een ‘Monumentaal Godshuis’

Het was een geluk bij een ongeluk dat op 4 mei 1932 een deel van het plafond van de oude kerk naar beneden kwam. Was dat niet gebeurd, dan had er misschien niet zo’n mooie kerk in Achterveld gestaan. Hoe het ook zij, ruim een jaar later staat er een geheel nieuwe kerk. Op 20 juli 1933 wijdt aartsbisschop J.J.G. Jansen het architectonische juweeltje in. De parochianen moeten in eerste instantie wel even wennen aan die sobere, ‘gedrongen’ kerk. Maar als ze horen waarom architect Valk gebouwd heeft zoals hij heeft gebouwd, krijgen ze meer waardering voor ‘hun’ kerk. Sterker nog, veel Achtervelders zijn trots op de karakteristieke kerk in het centrum van hun dorp. Een blikvanger is het, waar geen enkele passant zomaar aan voorbij zal gaan.

Op de dag van de wijding kopt de Utrechtsche Courant: ‘De Achtervelders bouwden ’n monumentaal Godshuis’. Een christocentrische kerk van architect Valk uit Den Bosch. Kunstwerken van de edelsmeden Jan Eloy en Leo Brom en de kunstschilder Charles Eyk. Oude en nieuwe kunst bijeengebracht.’ Anno nu hebben de woorden van deze verslaggever nog niets aan kracht ingeboet.

Meer info over deze kerk

Groepsexcursie

Rondleiding door de Sint-Jozefkerk.
Prijzen op aanvraag.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met:

Leusden Natuurlijk!
e-mail: winkel@leusdennatuurlijk.nl
Tel: 033 303 9847

Als u wilt boeken, kijken we of er voor de betreffende dag en het tijdstip een gids beschikbaar is, waarna we de boeking definitief maken.