Asschatterkeerkade

Wandel met een gids door de loopgraven!

De Asschatterkeerkade is onderdeel van de Grebbelinie en vormt samen met de Liniedijk de vijfde inundatiekom.

De kade is aangelegd in de achttiende eeuw en is versterkt door de Franse troepen in de tijd van de Bataafse republiek tijdens de bezetting van Napoleon.

Tussen september 1939 en mei 1940 waren er tweehonderd Nederlandse militairen gelegerd.  In deze periode zijn de tankkering, de sluis en verschillende kazematten gebouwd.  De grootste betonnen kazemat is de “zevenklapper” in het midden van de kade.

In de meidagen van 1940 werd er strijd geleverd met Duitse troepen. Heroïsch is het verhaal van de Zandbrinkermolen die door Nederlandse militairen in brand werd gestoken.

In april 1945 was de Asschatterkeerkade weer frontlinie tussen Duitse en geallieerde troepen en zijn er bij de kade vier burgers gefusilleerd. Als gedenkteken staat er een monument.

 Er is veel nog veel te zien en te vertellen over de kade. De verschillende tijdslagen zijn goed zichtbaar.  Na de oorlog is de kade ontwikkeld tot een mooi ecologisch gebied waar vleermuizen, zoogdieren en wel veertig verschillende soorten vogels voorkomen.

Door de informatie en heldere uitleg van de gids gaat u dit landschap met andere ogen bekijken.

Groepsexcursie

De excursie duurt ongeveer twee en een half uur.

Maximaal aantal deelnemers per gids is 15 personen.

De excursie is altijd te combineren met een kopje koffie of iets anders bij een van de deelnemende ondernemers (niet in de prijs inbegrepen).

Kosten : € 180

Meer informatie

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met:

Leusden Natuurlijk!
e-mail: winkel@leusdennatuurlijk.nl
Tel: 033 303 9847

Als u wilt boeken, kijken we of er voor de betreffende dag en tijdstip een gids beschikbaar is, waarna we de boeking definitief maken.