Contact

Langesteeg
3831 RZ Leusden
Plan je route

Openingstijden

1 april tot 31 oktober 10:00 – 16:00

Museumbunker Leusden

De museumbunker is weer open. De vrijwilligers van het kleinste museum van Leusden zijn er helemaal klaar voor.

Beleef en ontdek

In de coronaperiode zijn de informatieborden in de bunker vertaald naar Canadees Engels. Ook internationale bezoekers kunnen nu de verhalen beleven van omwonenden en soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op deze plek.

De museumbunker aan de Langesteeg is een Duitse bunker die in 1944-1945 werd gebouwd. Het Duitse leger gebruikte de Grebbelinie om de oprukkende geallieerden tegen te houden. Eind 2014 is de bunker als klein museum ingericht. De bunker zelf is een eenvoudig betonnen bouwwerk met twee meter dikke muren, een schietgat en een deur. Met een binnenruimte van 6 bij 3,5 meter en een hoogte van 2,30 meter uitstekend geschikt om een klein museum in te richten. Aan de hand van informatiepanelen wordt de bezoeker meegenomen in de oorlogsgeschiedenis van deze strategische plek die de Duitse verdedigingslijn diende.

Natuurgebied

Beleef er de verhalen van de omwonenden en soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op deze plek. En ontdek welke bijzondere planten en dieren hun thuis hebben gevonden in het natuurgebied dat de Grebbelinie tegenwoordig is. De bunker staat eigenlijk in één groot openluchtmuseum. Alle elementen uit de roerige oorlogsdagen zijn nog aanwezig. Het Valleikanaal, de wederopbouwboerderijen, de schootsvelden, de brug die was opgeblazen en de liniedijk waarin weer een loopgraaf is aangebracht. Op de voormalige kampplaats van de Duitsers zijn opnieuw de soldatenbankjes aangebracht.

Lees er meer over op de website van Historie Leusden.

Film Museumbunker en Asschatterkeerkade Grebbelinie

Meer musea in en rondom Leusden