Vlinder-, bijen- én pluktuin Leusden

De vlindertuin is in 2005 aangelegd en opengesteld voor publiek. Naar aanleiding van het initiatief van de Stichting de Vlinderbaan, die met name in het gebied tussen Amersfoort en Utrecht overal vlindertuinen wilde aanleggen, is er een werkgroep Vlindertuin opgericht. Dit om verdere achteruitgang van de vlinderstand tegen te gaan.

Doel van de vlindertuin
Het doel van de vlindertuin is er primair op gericht om de tuin zo in te richten dat deze aantrekkelijk is voor vlinders. Daarnaast wil de werkgroep Leusdenaren stimuleren en inspireren de eigen tuin ook vlinder- en bijenvriendelijk te maken. De vlindertuin functioneert daarbij als voorbeeld/inspiratietuin.
De CML werkgroep Vlindertuin bestaat uit 16 vrijwilligers. Zij onderhouden de tuin en geven tijdens de openingsuren op uiteenlopende manieren informatie en voorlichting over vlinders, bijen en vlinder- en bijenvriendelijk tuinieren.

Samenwerking met Imkersvereniging Eemkwartier
Het terrein waar de vlindertuin is gevestigd, werd sinds 1993 deels al bewoond door de Imkersvereniging Eemkwartier. Daarmee is inmiddels een mooie en ook logische samenwerking ontstaan. De samenwerking betekent voor de bezoekers twee in een: in de sfeervolle tuin genieten van de buitenlucht én gelijk interessante kennis opdoen over bloemen, planten, vlinders en bijen.

Achter de vlindertuin ligt een akker die jaarlijks wordt ingezaaid met veldbloemen. Liefhebbers, in bezit van een bloemenplukbon kunnen er in de maanden juli-augustus en september wekelijks zelf een veldboeket plukken. De akker wordt bewerkt en ingezaaid door de agrarische natuurvereniging De Vallei Horstee. De kosten die daarmee gemoeid zijn, worden weer betaald uit de opbrengst van verkoop van de plukbonnen. Een win-win situatie.

Plukbonnen
Plukbonnen zijn in het voorjaar verkrijgbaar bij Leusden Natuurlijk en bij de vlindertuin zelf.
U kunt daarmee zelf een vers veldboeket plukken op de bloemenakker. Wat er bloeit is afhankelijk van het seizoen en het weer.

Bloemen plukken kan tijdens de openingsuren van de Vlinder- en bijentuin.

Contact

Openingstijden

Openingstijden: vanaf half mei t/m september op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 – 16.00 uur

Honden zijn niet toegestaan.

Locatie

Vlinderpad 1
3817 BA Leusden