Contact

Telefoonnummer: 0338885812
E-mail: j.jochemsen@casema.nl
Website: https://vlindertuinleusden.blogspot.com/

Vlinderpad 1
3817 BA Leusden
Plan je route

Openingstijden

In mei en juni op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.
Van juli t/m september op zater- en zondag van 13:00 – 16:00 uur.

Vlinder- en bijentuin Leusden

De Vlinder- en bijentuin Leusden beheert sinds 2005 een tuin in de hoek van de Heiligenbergerweg en de Groene Zoom. De tuin heeft als doel het aantrekken van vlinders om zo een bijdrage te leveren aan de vlinderbaan in de Provincie Utrecht. De bloemenakker trekt veel vlinders. Tientallen fladderende witjes, en verstopt tussen de bloemen o.a. gamma-uiltjes en bruine zandoogjes.

Bloeiende bloemen, vlinders en bijen

De vlinder- en bijentuin is een mooie, met zorg aangelegde tuin met veel bloeiende planten en beschutte plekjes. Vlinders zoals witjes, gamma-uiltjes en bruine zandoogjes vinden hier voedsel en ook vogels, bijen en andere dieren zoeken hier eten en beschutting. Het is een plek waar kinderen en volwassenen zich kunnen laten informeren en inspireren.

Imkers geven aan de hand van een observatiekastje informatie over het leven van de bijen en in de tuin staan huisjes van de vlinder-kijk-route; kinderen kunnen de huisjes zoeken en een puzzel oplossen. Als je de wandelroute door de vlinder- en bijentuin volgt, kom je uit bij de bloemenakker.

Deze bloemenakker, die vanaf 2011 jaarlijks wordt ingezaaid met een mengsel van bloeiende planten en kruiden voor uiteindelijk een prachtig veldbloemenboeket. De schitterende bloemenakker trekt niet alleen vlinders en bijen. Liefhebbers, in bezit van een bloemenplukbon kunnen er in de maanden juli, augustus en september wekelijks zelf een veldboeket plukken. De akker wordt bewerkt en ingezaaid. De kosten die daarmee gemoeid zijn, worden weer betaald uit de opbrengst van verkoop van de bloemenplukbonnen. Een win-win situatie.

Bloemplukbonnen
Bloemenplukbonnen zijn verkrijgbaar bij de VVV in de Hamershof en bij de vlinder- en bijentuin zelf.

Nieuwsgierig geworden, bekijk dan dit filmpje!